Havkatten

Kendetegn ved havkatten. Det er en langstrakt fisk med stort hoved, et meget kraftigt tandsæt og brat afrundet snude. Ryg- og gatfinne er meget lange, men ikke sammenvokset med halefinnen. De meget små skæl er indlejret i huden. Alle familiens 5 arter lever i saltvand og bliver over 1 meter lange. Et par arter er vigtige spisefisk.

 

Havkatten gyder i okt. – jan. Den har en max længde på 125cm. Den lever typisk som bundfisk eller på hård eller stenet bund på ca. 20-500meters dybde.

 

 

Silden

Silden er en sølvskinnende stimefisk med bløde finner uden pigstråler. Silden har en kort rygfinne og bugfinner som er placeret under rygfinnen. Den har store skæl og er uden fedtfinne.

Sildefamilien består af 180 forskellige arter som findes i de tropiske saltvande.

Silden bliver sjældent over 40cm lang og 20-25 år gammel.

Silden gyder i tætte stimer fra jan-april.

Herhjemme kendes silden for den marinerede og stegte sild.

 

 

 

 

Havtasken

Havtasken er en fladtrykt fisk med stort hoved og en meget bred mund, besat med mange, spidse, bagudrettede tænder. Oversiden af hovedet med mange kraftige benpigge. Den pigstrålede, forreste rygfinne har forlængede stråler ad hvilke den 1. Er meget bevægelig og forsynet med en madding lignende dusk, der bruges som lokkemiddel. Familiens 25 arter findes i alle oceaner. De vigtige spisefisk.

Havtasken gyder i april-juli på godt 400meters dybde. Den bliver max 2meter, men sjældent mere end 40-50cm.  

 

 

Ål

Ålen er en aflang, trind fisk, den har et svagt underbid. Ryg-hale og gatfinnen er sammenvokset. Skællene er små, fine og dybt indlejrede i huden. Gælleåbningen er et lille hul på siden af hoveder.

Ålefamilien består af 15 forskellige arter som findes i tropiske og tempererede områder af det meste af verden.

Ålene gyder oceanisk, men vækstperioden tilbringes kystnært, i salt og brakvand, dog også i ferskvand.

Ålen er en af de fisk som har en stor økonomisk betydning.

Helleflynder

Helleflynderen er en højrevendt fladfisk. Rygfinnen begynder over øjet, den har underbid også ses bagkanten af forgællelåget tydeligt. Helleflynderens krop er slank, den har en stor mund, som ender midt under nederste øje.

Hunnerne bliver sjældent over 200cm og hannerne 150cm.

Helleflynderen er en omstrejfende bundfisk, der lever i 50-2.000meters dybde.

Den gyder nær bunden i dybe områder i dec.-april.

Knurhanen

Knurhanen kendes via den piggede rygfinne. Rygfinnen er også længere end den blødestrålede, som sidder på undersiden. Hovedet er dækket af benpanser. De 3 nederste stråler i brystfinnerne er frie og bruges som ”ben”, når fisken bevæger sig hen over bunden. De er endvidere forsynet med føle- og smagsorganer. Ved at sætte svømmeblæren i svingninger kan knurhanen give en knurende lyd fra sig. Familiens 100 arter ses i alle oceaner.

 

Knurhanen gyder i april-august.